четвер, 2 квітня 2020 р.

2 квітня 2020 року - Міжнародний день дитячої книги.

   Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу - це джерела мудрості. Книга - бездонна глибина, ми ними в печалі втішаємось, вони - узда для тіла і душі. Мудрість - велика. («Повість минулих літ»).  
 Читання – це віконце, через яке діти бачать, пізнають світ і самих себе.
В. Сухомлинський

суботу, 21 березня 2020 р.

21 березня – Міжнародний день поезії

                                                                                                                                                                                                                                       Це слово людської надії,
   Це слово крізь хрести і прах,   
Крізь пил віків, усе в сльозах,
Пробилось, вижило, зоріє,
Горить у мене на устах!..
Микола Вінграновський


       Поезія – високий стяг душі. Прийнято говорити, що поезія – це загущеність думки й почуття….. Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя; Ліна Костенко пише: «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»… 

   Саме 21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999 року. Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство. 
     Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості. Генеральний директор ЮНЕСКО закликав усі держави-члени, громадські організації та асоціації у Всесвітній день поезії віддати належне поезії та задуматися про ту фундаментальну роль, яку вона відіграє в діалозі між культурами - у діалозі, який є гарантом миру. Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року. Немає відповіді на питання, у чому секрет поетичних чарів. Поезія залишається загадкою. Тим більше вона вабить читачів. 
    Поезія збагачує наш внутрішній світ. Вірші спонукають мрії втілювати в реальність, фарбуючи життя в насичений колір. 
  Закликаю своїх вихованців -  шанувальників художнього слова -  до написання авторських поезій!!! 

четвер, 19 березня 2020 р.

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ЛІНО ВАСИЛІВНО!!!
Поезія – це завжди неповторність, 
якийсь безсмертний дотик до душі…

Сьогодні, 19 березня, святкує свій 90-й день народження одна із найвідоміших українських письменниць сучасності Ліна Костенко.
Ліну Костенко називають поетом епохи. Її вірші та проза завжди викликали інтерес читача, а також і критику. При цьому поетеса стала визнаним майстром української поезії. Костенко також є лауреатом Шевченківської премії, премії імені Олени Теліги, премій Антоновичів та Петрарки, нагороджена відзнакою Президента України та орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. А ще вона –почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.
Ліна Василівна Костенко — безкомпромісна та чесна. Вона завжди говорила те, що думала, і не соромилася бути відвертою. Може, саме тому в усі часи її поезія промовляє до кожного, незалежно від статі, віку, вподобань.
Щиро вітаю з Днем народження Ліну Костенко!!!Бажаю Божого благословення на життєвій дорозі й успіхів у всіх починаннях!
На Многії і Благії літа Вам, Пані Ліно!
Вечірнє сонце, дякую за день!
Вечірнє сонце, дякую за день!
Вечірнє сонце, дякую за втому.
За тих лісів просвітлений Едем
і за волошку в житі золотому.
За твій світанок, і за твій зеніт,
і за мої обпечені зеніти.
За те, що завтра хоче зеленіть,
за те, що вчора встигло оддзвеніти.
За небо в небі, за дитячий сміх.
За те, що можу, і за те, що мушу.
Вечірнє сонце, дякую за всіх,
котрі нічим не осквернили душу.
За те, що завтра жде своїх натхнень.
Що десь у світі кров ще не пролито.
Вечірнє сонце, дякую за день,
за цю потребу слова, як молитви.
Ліна Костенко


СПОГАДИ ЗІГРІВАЮТЬ ДУШУ!!!
ЛІНА КОСТЕНКО – ЖИВА ЛЕГЕНДА

19 березня 2019 року у Ремезівцівському НВК відбулося літературне свято «Ліна Костенко – жива легенда». Учні перегорнули сторінки життєвого і творчого шляху письменниці, переглянули відео «Ліна Костенко – жива легенда», намалювати цікаві ілюстрації до творів. Ніби весняні струмочки, линула поезія Ліни Костенко з уст учнів 5-6 класів, мелодійно звучали пісні на слова геніальної українки.
На святі школярі ознайомилися із спадщиною Ліни Костенко, яку підготувала бібліотекар школи Замківська М.М.
Поетичну творчість учнів можна порівняти із тими підсніжниками, які крізь сніг про биваються до сонця, до краси, до вічного. А це вічне можна черпати із безсмертного літературного джерела.Ліна Василівна всією своєю творчістю, своїм героїчним життям утверджує - Життя, Мир, Добро, Злагоду, Красу!
Лісова З.І.учитель української мови та літератури,організатор заходу

вівторок, 17 березня 2020 р.

Розпочинаємо дистанційне начання!

Успіхів у навчанні!

 Міцного здоров'я!

Всеукраїнська українознавча гра «Соняшник – 2020» у Ремезівцівському НВК

     3 березня 2020 року відбулася Всеукраїнська українознавча гра «Соняшник», коли вся країна вкотре об'єдналася в одну родину, закохану в  рідну мову. Уже шість років поспіль учні Ремезівцівського НВК є активними учасниками українознавчої гри.  Цьогоріч  - 40 учнів.
    До участі у грі дітей спонукала допитливість, активність, любов рідної мови, а найголовніше – бажання пізнати нове, перевірити свої знання не тільки з мови, а й історії України, знання звичаїв і традицій нашого народу.
     Українознавча гра  розпочалося урочистою лінійкою, на якій Зоряна Ігорівна Лісова ознайомила учнів із історією виникнення свята (переглянули буктрейлер, відео), а також привітала усіх учасників із відкриттям, побажала   перемоги і позитивних емоцій.
    Учнів чекали цікаві завдання, котрі  вони  виконували із захопленням і задоволенням. Кожен учасник мав можливість перевірити свою грамотність, уміння аналітично й логічно мислити, працювати самостійно, продемонструвати глибоку ерудицію і кмітливість. Родзинкою завдань для всіх були  ребуси, які школярі із задоволенням розв'язували.          
    Дітям  цікаво разом грати, думати, пізнавати, радіти і пишатися своєю рідною землею, її чарівним живим словом, працьовитими і надзвичайно творчими людьми.
    Нехай зернятка знань збирають наші діти у сонячний віночок, і квітне "Соняшник" усім на радість під мирним небом України! А наша любов до рідної мови зійде щастям над Батьківщиною,  мов веселка над струмочком.
   Щиро дякуємо всім учасникам, їхнім батькам, учителям і шкільним координаторам! Успіхів і перемог!
Лісова З.І.
       координатор  Всеукраїнської  українознавчої
гри «Соняшник»
 

неділю, 12 березня 2017 р.

Тиждень рідної мови 
у Ремезівцівському НВК

    Розпочався Тиждень із просвітницької лінійки, на якій  Лісова З.І. привітала усіх педагогів і учнів зі святом. Наголосила, що «найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування». Продовжили урочисту лінійку учні 10 класу (Лісова Зореслава  і Григорович Вікто-рія) , які розкрили  життєпис долі рідної мови. Також учителем Лісовою З.І. були запропоновані до перегляду короткометражні відеоролики, у яких містилися цікаві факти про українську мову, що оспівували її велич та красу. Зоряна  Ігорівна ознайомила педагогів і учнів із планом заходів на цей тиждень.                                         
          У рамках Тижня мови був проведений виховний захід «Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова» ( учасники свята - учні 5- 11 класів) . Школярі чудово декламували поезії про мову. Задушевно линули  пісні «Гімн  українській  мові», «Батьківська  мова» (у виконанні ансамблю дівчат 10 – 11 класів), «Україна» (солістка – Лісова З.), «Україна – це ми» (у виконанні Галян О.).  Зворушливо прочитали   вірші А.Малишка. Адже цьогоріч  ми відзначаємо 105 річницю від дня народження лірика, справжнього патріота, талановитого пісняра . Мелодійно прозвучали пісні на слова А. Малишка  « Київський вальс» (Лісова З.), «Ми підем, де трави похилі» (у виконанні ансамблю учителів – Лісова З.І., Козюра М.В., Курпіта М.П., Семчук О.Й.),  присутні у залі  виконали пісню «Рідна мати моя…»



Бібліотекар  Гарасимишин О.М. підготувала цікаву виставку «Там, де живе рідна мова, живе український народ».


  Учні 5- 11 класів виготовили стіннівки, присвячені рідній мові.  Також  десятикласники провели  акцію «Вивчи вислів про мову».
   Продовжили святкування цікаві бібліотечні уроки, які провели Замківська М.М. (шкільний бібліотекар) , Гарасимишин О.М. (зав. бібліотекою –філіалом у с. Ремезівці) у 6, 7 класах.
  Надзвичайно повчальними і цікавими для учнів були  щоденні відео «Запам’ятай!» (Вибачення, звертання, ввічливість), а також «Цікаві факти про українську мову» (кліп). 
  Завершився предметний тиждень урочистою лінійкою «Я маю в серці те, що не вмирає», присвячений 146 річниці від дня народження Л.П.Косач – незламної та відважної жінки. Учні переглянули  факти із життєвого і творчого шляху  Лесі Українки . Зоряною Ігорівною був продемонстрований документальний фільм «Леся Українка: від народження аж до смерті». Кожен із учнів мав змогу переглянути  відеокліп  «Вишеньки-черешеньки», який призначений для легкого сприйняття наймолодшими школярами.  Доповненням до свята була виставка літератури «Леся Українка – Дочка українського народу», яку підготувала Замківська М.М.
 Учителем української мови і літератури Лісовою З.І. були підведені підсумки предметного Тижня.
                                                                                                                                Учитель – філолог
Лісова З.І.